Recensie Foxtrot: “Op alle details is gelet”

Foxtrot is een musical uit 1977 met tekst van Annie M.G. Schmidt en muziek van Harry Bannink. Twee creatieve mensen die een grote invloed hebben op de musicals in Nederland. De hoofdrollen in de eerste versie van deze musical werden gespeeld door Willem Nijholt, Gerrie van der Kleij en Trudy Labij.

Foxtrot Elstars 54

Na het succes van The Pajama Game op locatie in de voormalige Tielse glasfabriek ( mei 2014) kwam Elstars MuziekTheater nu terug naar De Agnietenhof met haar nieuwste, uitdagende productie Foxtrot. Deze musical is bewerkt door Pitt de Grooth en werd dit keer geregisseerd door Bas Groenenberg met choreografie van Agaath Verspeten.

De cast is zeer uitgebreid maar een speciale rollen zijn toch weggelegd voor Josien (Annette Oosterwijk), Jules (Nico de Groodt), Lisette (Jacqueline van Randeraad) en Mathilde (Paula van Koll) die met hun spel en komische momenten een mooie stempel drukken op de musical. Daarnaast is er een dansgroep en een groot ensemble dat deze voorstelling maar nauwelijks past op het toneel en het aanwezige publiek een tijdloos verhaal vertelt. De repetities zijn maanden geleden begonnen en het resultaat wordt nu aan het massaal opgekomen publiek in De Agnietenhof.

Foxtrot Elstars 7

Het decor was uitgebreid opgezet waarbij zelfs een huis met een extra etage is gebouwd waarbij de kamer van Josien op die etage is gemaakt. Op alle details is gelet.

Het verhaal speelt in de jaren 30 in een soort artiestenpension. Josien, een meisje uit de provincie gaat samen met haar vader naar Amsterdam waar ze op zoek gaan naar een kamer voor haar omdat ze in Amsterdam wil studeren. Ze komen in een pension terecht dat wordt bestierd door Mathilde, een vriendin van de vader van Josien. Ze wordt verliefd op de homoseksuele artiest Jules. Tot overmaat van ramp wordt ze ook nog zwanger van de vriend van Jules. Ze laat abortus plegen en doet een zelfmoordpoging.

Foxtrot Elstars 75

In New York maakt Annie M.G. Schmidt in 1967 de première mee van de musical Cabaret. Ze is zeer onder de indruk van de sfeer van de jaren ‘30 en de verbeelding van het opkomend fascisme. Zij schreef over Foxtrot: “De jaren dertig. Een armelijk-deftig pension. Josien, zó uit de provincie-klei wordt wereldwijs gemaakt in de grote stad en raakt verliefd op een homofiele artiest. Oorlogsdreiging, werkloosheid, crisis, abortus, zelfmoordpoging, hoe is het mogelijk dat die een van de kleurigste, fleurigste en leukste musicals werd… En toch is het zo.”

Elstars Muziektheater zet de traditie van de Pajama Game voort met Foxtrot dat gevolgd zal worden door Titanic, de musical. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws daar over.

Foxtrot Elstars 89

Voor de fotoreportage (via musicalsites.nl): klik hier

Foto’s nabestellen (via musicalsites.nl): klik hier

(bron: Musicalsites.nl)

Eén reactie

  1. Marjan Bonouvrie

    Mooie foto’s en goed verhaal, daar zijn we blij mee en heeel trots op!! Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *